Demonstrasjonskultur i Cochabamba

Den 4.mai er det ny folkeavstemning over den nye grunnloven i Bolivia. Opptøyer i denne forbindelse var hovedgrunnen til hvorfor Evo Morales, Bolivias president, avlyste sitt Norgesbesøk. Allerede nå kan man merke den spente situasjonen rundt om i landet. Hver dag er det ulike demonstrasjoner, både fredelige og voldelige. Den 7. mars var vi to som jobber her i Cochabamba vitner til tre demonstrasjoner på en gang.

Irma Serovich, professor i språk og litteratur, uttalte samme dag til, Wibeke og Cecilie, som har henne som spansklærer: "I natt har jeg nesten ikke sovet. Jeg har bare ligget og tenkt på hva som kan komme til å skje demonstrasjonsmessig i tiden før den 4.mai".  

7.mars: Utrykningspoliti samlet rundt kontorene til kommunestyret.

 

Alle byene i Bolivia er bygget opp rundt et hoved "plaza", hvor alle de viktigste politiske organene har sitt hovedsete. Dette består av hovedsetet for regionen og for kommunen, en park i midten, samt en kirke på motsatt side. Dette er også plassen hvor alle demonstrasjoner til slutt ender opp.

7.mars: studenter demonstrerer mot opptakskravene universitetene opererer med.

 

De fremste i demonstrasjonene bruker som regel "pasamontañas" som tilsvarer finlandshetter og alle baerer en type slagvåpen.

7.mars: Foran "La Prefectura" der demonstrantene etter en stund begynte å kaste flasker og til slutt reiv ned det blå kvinneflagget som var hengt opp.

 

Det er et stort politisk engasjement blandt folket i Bolivia. Alle vi til nå har snakket med, har hatt meninger om landets politikk. Alle har sine oppfatninger og den store interessen gjenspegler seg de mange demonstrasjonene.

 

image.php?id=8944At det politiske engasjementet er sterkt i Bolivia, fikk brigaden virkelig oppleve etter bare noen få dager. De to tolkene i gruppa, Marte G. Iversen og Marte Fjortoft, fikk full jobb med å oversette fra spansk til norsk og omvendt, da hele gruppa på 10 havnet i politisk diskusjon pà Plaza Principal (også kjendt som Plaza de 14.septiembre) der de politiske instutisjonene har sine hovedseter.

I parken til "Plaza Principal" deler en gruppe, Red Tinku, ut alternativ informasjon.

 

Representantene fra gruppa, Red Tinku, som vi havnet i diskusjon med, var særlig interessert i hvordan vi opplevde deres situasjon, og forholdet til USA ble særlig tematisert. Da de føler at USA stjeler deres naturressurser.

Wibeke Bruland og Cecilie Johnson
Land